11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Европа започва оценка за руската ваксина Спутник V

Европейската медицинска агенция (ЕМА ) съобщи, че започва преглед на руската ваксина срещу Ковид 19 Спутник V (Gam-COVID-Vac). Тя е разработена от руския Национален център по епидемиология и микробиология Гамалея. Заявителят за ваксината на територията на ЕС е R-Pharm Germany GmbH.

EMA ще оцени съответствието на Спутник V с обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество. От агенцията обещават това да стане във възможно най-кратки срокове, тъй като недостигът на ваксини срещу коронавирус в Европа е очевиден.

Часове след съобщението на ЕМА говорител на Еврокомисията отрече, че Брюксел води преговори с Москва за вкарване на руската ваксина на територията на Съюза.

Руският препарат се състои от два различни вируса, принадлежащи към семейството на аденовирусите, Ad26 и Ad5. Те  са модифицирани, за да съдържат гена за получаване на протеина на SARS-CoV-2; не могат да се размножават в тялото и не причиняват болести. Двата аденовируса са дадени поотделно: Ad26 се използва в първата доза, а Ad5 се използва във втората, за да засили ефекта на ваксината, обясняват от ЕМА.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html