-4.9 C
София
четвъртък, 9 декември 2021 г.

От 1 януари 2024 г. може да се разплащаме в евро

От 1 януари 2024 г. в България може да се разплащаме с евро. Това е индикативната дата за влизане на страната в еврозоната, която бе посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, уреждащо дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

В документ, публикуван на сайта на МФ, е посочено, че до 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България „възможно най-скоро“. Същинското присъединяване  към еврото ще отнеме три години, според калкулациите на МФ.

Съпредседатели на Координационния съвет ще бъдат министърът на финансите и управителят на БНБ. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото –  БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евромонети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html