11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Щатски сенатори с остра критика за корупцията в България

Сенатор Боб Менендес

Остра критика към липсата на резултати в борбата срещу корупцията в България отправиха двама американски сенатори – републиканец и демократ. В общо изявление  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва, че постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона представляват сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.

Сенатор Джим Риш

„България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България“, се казва в изявлението, което е публикувано на личната страница на сенатор Менендес.

„В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защитава тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения“, подчертават двамата сенатори.

Президентът Румен Радев обяви по-късно, че позицията на висшите американски политици представлява „съкрушителна оценка“ за равнището на корупцията в България.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html