8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Майката на Николай Банев: Синът ми е в ужасно състояние

Майката на Николай Банев: Синът ми дни наред бърше лицето си с калъфка и повръща от лекарствата

Майката на обвиняемия Николай Банев публикува отворено писмо до медиите, в което съобщава за ужасното състояние на сина си, който от около седмица е с коронавирус и е настанен за лечение в болницата към затвора. По думите на Мария Банева, положението на сина й е много лошо и тя настоява съдът да позволи да бъде преместен в болница извън затвора. Публикуваме, без редакторска намеса, цялото писмо на Мария Банева:

УВАЖАЕМИ РЕДАКТОРИ,

БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ!

След всички тежнения по водене на делото “Баневи“, дойде като „капак“ Ковид-19. В Софийския централен затвор, от 27 февруари в изолатор на затвора се намира Николай Банев, заедно с Митьо Очите. В четвъртък, 4 март, нови пет души са влезли в „изолатора“, за който са приспособени коридори. Бог знае с какво се лекуват заразените, да не говорим за липса на бельо, на кърпи, поради което Николай Банев се бършел дни наред с калъфката на възглавницата и повръщал от лекарствата, поради липса на нормална храна и тестове за адекватност към дадени лекарства, особено антибиотици. Всички затворнически власти знаят, че той е силно алергичен! От деня събота ( 27 февруари) нашето семейство  търси по всички болници с Ковид отделения легло. И намери в „Света София“, където още се пази легло за Николай Банев. От понеделник, 1 март, адвокатите ни подават молби до съдията, чакат решение. Минават дни, като на 3 март- националният ни празник, нямало подготвен конвой за придвижване към болница „Света София“. В четвъртък изолаторът се пълни с нови 5 човека, всички без присъди по съдебните дела.

Но… Какъв е големият парадокс? Самите полицаи не искали да стоят в болниците като охрана поради страх от заразяване!!! Директорът на затвора „кърши ръце“ и днес (петък, 5 март) е решил да търси помощ от Министерството на правосъдието, чийто подчинен е. Длъжна съм да вмъкна: три писма с материали за положението на семейство Баневи във водените дела, с  Декларацията за защита на хора под стража, подсъдими или осъждани на Европейския комитет, която е изпратена в ЕС и на всяка държава – членка, от 20.03.2020г. и то точно заради пандемичната обстановка, изпратихме до Министър Ахладова. Никакво внимание и отношение, като за сетен път посочвам, че Николай Банев не е с присъда, а се намира в ареста, сега в затвора, вече 2 години и 5 месеца.

Продължава „ходенето по мъките“. Времето лети! Именно от затвора много хора в цялата страна намериха своето „място“ в небесните селения… „Параграф 22“ продължава за Николай Банев и другите затворници. Защитата смята, че много лесно може да се организира охраната, но явно липсва желание това да се случи. Къде е тук инквизицията? Тя просто съществува в своето най-ярко проявление! Много пъти призовавам през тези 2 години и пет месеца: “Хора, бдете!“ Всеки от нас може да бъде репресиран заради доноси, недоказани обвинения, разклатена съдебна система и най-важното – пълното пренебрегване на  човека, като фактор в това общество, който трябва да се труди, да се грижи за семейството си и децата си, да твори, да има принос именно в това общество! Егоизмът, примирението, инерцията няма да ни спасят. Преди всичко сме хора, а животът е най-висшата ценност на този свят. Нека се опомним и започнем да действаме за подобряване на живота.

Всички сме едно!!!

МАРИЯ БАНЕВА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html