11.8 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Любчо Георгиевски: По времето на Гоце Делчев всички в Македония са пишели на български

Бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски, който има и българско гражданство, разпали страстите в родината си със свои изказвания пред местното радио „Канал 77“, предава Press24.

Любчо Георгиевски, снимка Интернет

„Гоце Делчев е пишел писма на официален български език. По това време всеки е можел да пише на български език, а това се пази в тайна в Македония. Никъде не е написано, никъде не се обсъжда. Въпросът е защо е останало скрито, подчерта македонският експремиер в предаването „Стадион“ по радио „Канал 77“.

„Какъв е проблемът да се каже, че по времето на Османската империя във всички македонски организации официалният език, който се е използвал, е българският? Тогава всички са знаели как да пишат на български. Това е тайна в Македония, никъде не се пише или обсъжда. Тук е проблемът – възниква въпросът защо се крие това? Арабският е официалният език в Турция до реформите на Ататюрк. Днес турците не крият това… Преди кодификацията на македонския език македонската интелигенция официално е използвала българския език… Отворете документ на ВМРО, всички те са написани на официален български език. Така че всички писма на Гоце Делчев са на официален български литературен език“, каза Георгиевски.

Той добави, че в македонското образование тези исторически факти се избягват и не се изброяват, с редки изключения в някои професионални книги, но като общо знание те не съществуват.

„Не намеквам нищо с това и често чувам, че по това време не е имало избор и затова се използва българският език. Това не е вярно, имаше избор. Сръбски, гръцки, турски и български език могат да бъдат избрани, а македонците са избрали българския като официален език в комуникацията си“, добави Георгиевски.

Според бившият македонски премиер езиковият спор с България се решава чрез косвени позиции, но историята между двете държави през 19-и и 20-и век не е толкова черна, колкото бива представяна. Неотдавна той предложи на наследниците си в политиката да направят отстъпки спрямо България, за да се изгладят спорните въпроси, с което си навлече гнева им.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html