3.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Оставки на политици в Германия заради комисиони за маски срещу К-19

Двама политици в Германия подадоха оставки след като бяха уличени, че са получили 6-цифрени комисиони за сделки с доставка на медицински маски. Единият от тях – депутатът от ХДС Николас Льобел, дори напусна партията заради скандала.

Николас Льобел

Тази сутрин Николас Льобел подаде оставка като депутат от ХДС, а след това напусна и партията, за да ограничи щетите върху нея, предизвикани от скандала с медицинските маски.

В Германия предстоят местни избори и разкриването на аферата помрачи шансовете на ХДС. В неделя гражданите ще отидат до урните в провинция Райнланд-Пфалц, която в момента се управлява от социалдемократите.

Льобел е обвинен, че се е възползвал от трагичните обстоятелства и нуждите около пандемията, за да се обогати, като за лобирането си за доставка на медицински маски от определена фирма е получил 250 000 евро комисионна.

Георг Нюслайн

Оставка от партията си подаде и членът на баварския ХСС Георг Нюслайн, който също е получил комисиона за сделки с маски. Той бе председател на парламентарната фракция на ХСС.

Прокуратурата е започнала разследване срещу двамата депутати по подозрение в корупция.

В същото време Германия отбелязва нарастване на случаите на заразени с Covid-19, но рекорден спад в смъртните случаи. Само 34 души са починали от болестта в понеделник – толкова нисък брой не е имало от началото на ноември.

Във връзка с това Германия разхлабва някои от мерките на локдауна, като от средата на март е възможно да отворят търговските обекти, а от април и спортните центрове, стига да се запази положителната тенденция.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html