8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Четвърт милион българи искат да останат във Великобритания

"24 часа": Четвърт милион българи са поискали да живеят във Великобритания

259 600 българи са кандидатствали за статут на уседналост в Обединеното кралство до края на 2020 г., който им дава право да пребивават безвизово в страната след Брекзит. Това е двойно повече от броя на сънародниците ни, за които британските власти имаха информация, че се намират на територията на Великобритания, и значително повече от населението на Бургас, четвъртия по големина български град, твърди „24 часа“.

От данни на британското вътрешно министерство става ясно, че само през декември 24 040 български граждани са подали молба за статут, което е в пъти повече от предходните месеци и се обяснява с фактическото настъпване на Брекзит. Дни преди Великобритания да напусне ЕС, хиляди европейци пристигнаха, за да могат да кандидатстват за разрешително за престой, даващо им право на труд и обучение в страната. Не всички от тях обаче получават постоянен статут, тъй като за него се изискват 5 последователни години живот на Острова. Повечето се класират за временен, който дава 5 г. право на безвизов престой и възможност след това да се кандидатства за пълен статут, но ако поне половината от всяка година кандидатът се е намирал във Великобритания. Което се оказва голям проблем за повечето европейци. Заради коронавирусната криза работните им места на Острова са временно затворени и те са се прибрали в своите държави. Според неправителствени организации твърде дългото отсъствие може да ги лиши от право на постоянен статут и това не се знае от доста от тях.

Българите са сред националностите с най-висок процент на временен статут – 60% от 236 хил. разгледани до момента молби. На 3330 пък заявленията въобще са отхвърлени, а на приблизително още толкова са обявени за невалидни. От понеделник сънародниците ни на Острова ще се сблъскат и с ново предизвикателство, ако решат да тръгнат към България. Британските власти въвеждат нова декларация за напускане на страната, за да намалят несъществените пътувания, които са забранени заради пандемията. Сред разрешените причини за отиване в чужбина са работа, образование, заболяване, грижи за други лица, сватба и погребение. Формулярът на декларацията трябва да се изтегли от сайта на британското правителство и да се попълни предварително. Ако не бъде направено, глобата е от 200 до 6400 паунда а може да им бъде отказано и пътуване. Въвеждането на декларацията ще позволи на полицията да проверява пътуващите и да ги връща, ако не докажат наложителна причина. Англия започва от понеделник да разхлабва коронавирусните мерки с отваряне на училищата, но разрешаване на международни пътувания няма да има преди 17 май.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html