11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Европейският парламент свали имунитета на Карлес Пучдемон

Европейският парламент (ЕП) гласува във вторник свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, които са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г., предаде Франс прес. Мярката е приета с 400 на 238 гласа и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване.

Карлес Пучдемон, снимка Ентернет

С подобни резултати беше свален и имунитетът на другите двама каталунски сепаратистки евродепутати, Тони Комин и Карла Понсати.

„Гласуването по въпроса за имунитета ни не засяга само нас тримата. Днешното гласуване засяга ценностите, които защитаваме, представата ни за демокрацията и бъдещето, което искаме да изградим в Европа“, написа вчера Пучдемон в Туитър.

Комисията по юридическите въпроси на ЕП разреши през февруари това сваляне на имунитети, а вчера трите големи групи – Европейска народна партия (175 депутати), Социалистите (145 депутати) и Възраждане (97 депутати) дадоха инструкции да се гласува в подкрепа на мярката. Те имат общо 417 от 705-имата евродепутати, а за приемане беше достатъчно обикновено мнозинство.

Пучдемон, Комин и Понсати са преследвани в Испания за организирането през 2017 г. на забранен референдум за независимост на Каталуния. Свалянето на имунитета им дава възможност на белгийското правосъдие наново да разгледа молбите на Испания за екстрадиция на Пучдемон и Комин, които пребивават в Белгия от 2017 г. Понсати пребивава в Шотландия и в нейния случай също местните съдебни власти бяха преустановили разглеждането на молбата на екстрадицията ѝ в очакване на решението на евродепутатите.

Тримата каталунски евродепутати са обвинени от Испания в противодържавна дейност, а Пучдемон и Комин са обвинени и в злоупотреба с държавни средства.

Испанското правителство приветства решението на Европейския парламент. Гласуваното решение „изпраща тройно послание“, заяви в кратко изявление испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая.

„Първото е, че „проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа. Това е линията, възприета от испанското правителство, което протяга ръка на каталунските политически сили, за да намери решение чрез диалог и преговори“, подчерта тя. „Другите две са, че един евродепутат не може да се възползва от статута си, за да не се яви пред национален съд, и че върховенството на закона в Испания е стабилно“, добави тя.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html