8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Скандал! Бобокови наели лобисти да плюят по България

Братя Бобокови

Специализираното американско издание Foreign Lobby пише, че критичната позиция спрямо България на двамата американски сенатори – демократa Боб Менендес, председател на Комисията по външна политика в Сената и Джим Риш, републиканец в същата комисия, се е появила благодарение на лобистката кампания в защита на подсъдимите у нас бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, съобщава „24 часа“.

Бившите първи дипломати на Вашингтон в София – Джеймс Пардю и Родерик Мур също са ангажирани да бранят интересите на двамата подсъдими български бизнесмени, твърди изданието. В бюлетина с лобистки новини на Foreign Lobby Report се посочва, че изявлението на сенаторите Менендес и Риш за България е било предшествано от проведена на 22 февруари видеоконферентна среща с бивши американски дипломати у нас. Участието на двамата влиятелни сенатори е било осигурено от лобиста на Бобокови.

„Дискусията беше организирана от Маршал Харис, чиято Alexandria Group International лобира от името на българските бизнесмени, обект на криминални обвинения, за които твърдят, че са измислени“, пише изданието. Самият Харис потвърждава пред Foreign Lobby Report, че в разговора със сенаторите са участвали бившите посланици на САЩ в България Джеймс Пардю и Родерик Мур.

Присъствието на Пардю и Мур в кампанията на Харис в защита на Бобокови, не е изненадващо, с оглед на дългогодишното им познанство. Докато са активни дипломати, и тримата имат професионални ангажименти почти по едно и също време на Балканите. Мур дори известно време бе заместник на Пардю, докато той ръководеше мисията на САЩ в София, а през 2015 г. бе и временно управляващ.

Прави впечатление, че след няколко години отсъствие от публичния живот у нас, малко след наемането на американска лобистка фирма от Бобокови, уважаваният дипломат Джеймс Пардю даде няколко интервюта и публикува авторска статия в чуждестранни и български медии, в които изразяваше същите критични бележки, които присъстват и в позицията на двамата сенатори Менендес и Риш.

Определената от Foreign Lobby Report като „успешна“ лобистка акция в защита на Бобокови в Американския сенат съвпада по време с момента, когато двамата братя и техните съучастници, сред които и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков, получиха обвиненията от Специализираната прокуратура по аферата „Боклукгейт“. Казусът е изключително интересен, защото в разследването се оказа, че участва и италианската прокуратура „Антимафия“, а трима от сочените за съучастници на Бобокови вече се признаха за виновни и са готови да свидетелстват за извършените закононарушения.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html