3.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Рекорд: 87 800 българи, живеещи в чужбина, искат да гласуват

Рекордните 87 800 българи, живеещи в чужбина, са подали заявление за гласуване до ЦИК. Вчера изтече срока за това. Според обработените от glasuvam.org данни на ЦИК, събраните заявления са преминали броя на подадените на предишните парламентарни избори още преди две седмици.

Най-много заявления са подадени от Турция – 20 890, Великобритания е на второ място с 16 359.

Събрани са достатъчно заявления за 427 секции извън дипломатическите ни представителства. Под 8% от заявленията са дошли от места, където няма достатъчно събрани за образуване на секция.

За откриване на избирателна секция в едно населено място трябва да има заявления от най-малко 60 български граждани. Автоматично се разкриват секции в места в които България има дипломатически представителства. Голямата част от държавите обаче не позволяват откриването на секции без изрично разрешение.

Вчера Германия разреши откриването на 62 секции в страната. Големият въпрос остава кои 52 от 87-те места за които има събрани заявления във Великобритания ще останат без секции, защото в държави извън ЕС могат да бъдат откривани не повече от 35 секции. В Турция, заради която беше въведено това ограничение, има събрани заявления за 42 секции.

ЦИК трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната до 13 март.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html