8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Руската ваксина е умно измислена, смятат германски учени

Руската „Спутник V“ е „добра ваксина“ и вероятно ще получи одобрение в Европейския съюз в даден момент, заяви Томас Мартенс, ръководител на Постоянния комитет по ваксинация към германския институт „Робърт Кох“, предаде БНР.

В интервю Томас Мартенс посочи, че „руските изследователи са много опитни с ваксинациите. Ваксината „Спутник V“ е умно измислена“. Той също така намекна, че одобрението на първата руска ваксина срещу Ковид 19 може да помогне за решаване на проблема с недостига на ваксини в Европейски съюз.

Все още остава отворен въпроса кога точно руската ваксина ще бъде одобрена в Европейския съюз. Европейската агенция по лекарствата обяви миналата седмица, че ще започне текущ преглед на ваксината „Спутник V“. С тази процедура може да бъде ускорен процеса по евентуалното ѝ одобрение. Според EMA този процедура ще продължи, докато има достатъчно доказателства за заявлението за одобрение за използването на руската ваксина в ЕС.

Някои европейски държави обаче вече не поискаха да чакат толкова дълго. В Унгария, Словакия и Чехия ваксината „Спутник V“ вече е одобрена или текат национални процедури за нейното одобрение. Според разработчиците на руската ваксина тя вече е одобрен в 46 държави по света и е 92 на сто ефективна срещу Ковид. Подобно на ваксината на AstraZeneca, „Спутник V“ е векторна ваксина, базирана на аденовирус.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html