11.8 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Скоро британците ще забравят за коронавируса

Дойче веле

Пълен успех – така най-кратко може да се опише имунизационната кампания във Великобритания. 22 милиона британци вече са ваксинирани, през юни в страната ще паднат всички ограничения. Как го постигнаха?

Великобритания поставя пандемията под контрол. Символична в това отношение е и новината, че в страната ще демонтират импровизираните спешни лечебни заведения, защото от тях вече няма нужда. Една от причините е успехът на имунизационната кампания.

Ваксинационен център в Уестминстърското абатство. Снимка Дойче веле

Още в началото на годината премиерът Борис Джонсън знаеше какво точно очакват гражданите: „Знам, че в момента всички си задават един и същ въпрос: как най-бързо да инжектираме милионите дози ваксина тъкмо на онези хора, които имат най-неотложна нужда“.

Имунизационната кампания на британското правителство се превърна в истинска история на успех. Още през лятото правителството на Джонсън поръча стотици милиони дози ваксина – много повече от това, от което страната фактически се нуждае. Никоя друга страна в Европа не вложи толкова пари в научните изследвания, производството и най-вече закупуването на ваксини. И сега тази инвестиция се изплаща: 22 милиона британци вече са получили първата си инжекция. За сравнение: в Германия ваксинираните до момента са под 8 милиона.

От самото начало на имунизационната кампания ключова роля играят личните лекари. От 15 февруари личните лекари в Обединеното кралство започнаха да ваксинират граждани на възраст между 16 и 64 години, които страдат от предварителни заболявания. А от 1 март хората, получили първа доза ваксина, вече могат да отидат при личния си лекар за втората инжекция.

В началото определено имаше трудности, разказва джипи пред БиБиСи: „За една нощ трябваше да се пренастроим и да извършваме ваксинирането допълнително към обичайната си дейност. И то при положение, че и допреди това бяхме претоварени отвъд предела на възможностите си“. Други лекари се оплакваха от нередовните доставки на ваксина – обстоятелство, което многократно ги принуждавало в последния момент да отменят уговорени часове за ваксинация.

Днес ваксинирането при личните лекари вече работи добре.

Самият премиер Борис Джонсън прекара тежко коронавируса, като три дни бе в интензивно отделение. Снимка Интернет

За премиера Борис Джонсън успехът на имунизационната кампания е изключително важен. Защото по време на първата и втората вълна той се движеше на зиг-заг, а това породи вълна от недоволство на Острова. Над 120 000 британци починаха в резултат от зараза с коронавируса – тъжен рекорд в цяла Европа.

Сега обаче Великобритания стана рекордьор по ваксинации. Най-късно през май половината граждани на страната вече ще са ваксинирани, а Борис Джонсън обяви, че възнамерява да вдигне всички ограничения още през юни.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html