8 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Пендаровски: Сериозните играчи са Борисов и Радев, а не Каракачанов

Пробив по отворените въпроси между Скопие и София не трябва да се очаква, докато не се проведат изборите в България на 4 април и бъде сформирано ново правителство, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пенадровски в интервю пред „ТВ 21“.

Той казва, че допълнителна трудност е, че в България по отношение на някои въпроси, свързани със Северна Македония, има политическа приемственост от десетилетия. „Всички са обединени около онези политически възгледи, които ни пречат да влезем в ЕС и за които не можем да водим преговори – като език и идентичност“, констатира Пендаровски.

По отношение на списъка с имена на опозиционери в югозападната ни съседка, за които Красимир Каракачанов твърди, че имат българско гражданство, държавният глава казва, че „на Каракачанов се дава много повече пространство в медиите в сравнение с политическата му значимост, както в България, така и у нас“. „Не мисля, че политическото му портфолио заслужава това внимание. Бих се занимавал със сериозни политически играчи като президента Радев, премиера Борисов. Говорих с Радев и той не се отклони нито на сантиметър от принципите си. Но той обясни аргументите си без политически фолклор, не като споменатия господин“, добавя Пендаровски.

„Две балкански държави, ако обсъждат историята, никога няма да се съгласят. Ето защо е добре чужденците да бъдат включени първо в комисията като консултанти, тъй като работата на комисията до момента не дава надежди, че ще се стигне до решение“, смята Пендаровски.

Коментирайки факта, че само 328 души от Северна Македония са се регистрирали да гласуват на изборите в България, въпреки твърденията, че в страната има 110-120 хиляди души с български паспорти, той каза, че не е изненадан. „Нашите граждани имат български паспорти и това започна, когато България се присъедини към ЕС. Но не вярвам, че преброяването ще наброява 110-120 хиляди, както пишат в България, независимо че има хора с паспорти, за които е известно защо са ги взели“, каза президентът Пендаровски.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html