9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Борисов и още четирима европейски лидери искат квоти за ваксините

Снимка от личния профил на Бойко Борисов

Българският  министър-председател Бойко Борисов, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш и на Словения – Янез Янша призоваха за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 в държавите членки, съообщават от МС. Целта е обща доставка на ваксините за целия ЕС и разпределение до отделните страни според населението им, което практически означава квоти.

Петимата лидери изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което изтъкват значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави-членки, големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто понастоящем представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки. Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите-членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително, се изтъква в писмото.

Според премиера Бойко Борисов и другите четирима европейски лидери, подписали писмото, трябва да се гарантира, че всички държави-членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от Европейската комисия за второто тримесечие на настоящата година. В писмото се отбелязва още, че ваксинацията е повратен момент в борбата срещу COVID-19.

Бойко Борисов, Себастиан Курц, Андрей Бабиш, Артурс Кришянис Каринш и на Янез Янша  изразяват благодарност към Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен  за неуморните им усилия да гарантират, подобрят и ускорят доставката на ваксини за всички европейски граждани при трудни обстоятелства и в рекордни кратки срокове.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html