3.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Гол протест и остри критики при раздаването на наградите „Сезар“

Филмът на Албер Дюпонтел „Сбогом, глупаци“ спечели наградите „Сезар“ за най-добър филм и най-добър режисьор, предадоха информационните агенции. Лентата се оказа големият победител на вечерта, като спечели седем от общо дванайсетте категории, в които беше номинирана. В комедийната драма се разказва за тежко болна жена, която търси своето дете.

Наградите „Сезар“ са считани за френски еквивалент на наградите на Британската академия за кино и телевизия БАФТА и американските филмови награди „Оскар“.

46-ата церемония по връчването им, която се проведе в парижката зала „Олимпия“ без публика, беше политически заредена и белязана от гнева по повод продължаващото затваряне на кината във Франция заради пандемията от коронавирус, отбелязва АФП, цитирана от БНР.

Церемонията по награждаването се проведе присъствено в зала „Олимпия“, но със спазване на социална дистанция. На събитието присъстваха само номинираните.

При откриването на церемонията водещата Марина Фоис произнесе реч, в която отправи остри критики към френското правителство заради мерките за затваряне на театрите и кината по време на пандемията от коронавирус.

57-годишната актриса Корин Масиеро пък протестира гола на церемонията с искане правителството да положи повече усилия в подкрепа на културата по време на пандемията. Кината са затворени във Франция в продължение на повече от 3 месеца.

Тя се появи наметната с магарешка кожа и в „окървавена дреха“ преди да ги съблече на сцената. На тялото ѝ бе изписано „Върни ни изкуството, Жан“ в директен призив към премиера Жан Кастекс.

За най-добър чуждестранен филм бе отличен „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг.

Наградата за най-добра актриса спечели Лор Калами. За най-добър актьор беше отличен Сами Буажила.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html