9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Може ли една монета да струва 15 млн. долара?

Американска златна монета и рядка марка могат да бъдат продадени за 15 милиона долара всяка и да поставят нови рекорди, когато бъдат предложени на търг на „Сотбис“ през юни, предаде БТА, цитирайки Франс Прес.

Монетата е от последната серия златни монети, наречени „Двоен орел“, изсечена от Монетния двор на САЩ през 1933 г. Тя може да стане най-скъпата в света, изпреварвайки дори сребърния „Либърти долар“ от 1794 г., изобразяващ жена с разпусната коса – символ на свободата, който беше продаден за 10 милиона долара през 2013 г.

Монетата никога не е била пускана в обращение, след като тогавашният президент на САЩ Франклин Рузвелт се отказва от златния стандарт заради световната икономическа криза. Повечето изсечени през 1933 г. златни монети са претопени, но няколко от тях „оцеляват“ и се появяват на колекционерския пазар, преди да бъдат иззети от тайните служби. Остава само един „Двоен орел“, който попада в нумизматичната колекция на египетския крал Фарук.

Ценната монета, чиито следи след това се губят в продължение на десетилетия, е закупена през 1995 г. от британски колекционер, който след 5-годишна съдебна битка получава правото да я препродаде на настоящия й собственик, американския дизайнер Стюарт Вайцман, през 2002 г. за 7,9 милиона долара.

Вайцман притежава уникална колекция, която освен монетата „Двоен орел“, включва и най-рядката марка в света – едноцентова маджента, отпечатана в Британска Гвиана през 19-и век. Дизайнерът „слага ръка“ върху нея през 2014 г. срещу рекордната сума от 9,4 милиона долара.

През същата година Стюарт Вайцман успява да се сдобие и с американска марка, която е особено ценена от филателистите и е известна като „Обърната Джени“. Тя е от рядка серия от четири марки, които заради грешка при отпечатването изобразяват биплан „Къртис JN-4“, наричан „Джени“, обърнат наопаки.

Марката „Обърната Джени“ също ще бъде предложена на търга, който „Сотбис“ ще организира на 8 юни. „Историята на монетата и двете марки спокойно може да послужи за сценарий на филм“, казва Ричард Остин от аукционната къща.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html