12.1 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Цъфтежът на японските вишни отново зарадва света

В Япония официално започна сезонът на сакурата. Цъфтежът на японските вишни определено е една от най-красивите забележителности по целия свят. Обагрените в розово дръвчета са символ на Страната на изгряващото слънце. Сакурата в храма Ясукуни в столицата Токио разцъфна, което значи, че пролетта е дошла.

„Сакура“ означава „дърво, на което седи Бог“ и символизира пролетта, живота и красотата.

Според друга хипотеза, думата „сакура“ произлиза от „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене), което идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе (принцеса на черешовия цъфтеж, от японската митология), чийто храм-гробница е разположен на върха на планината Фуджи.

Плодовете на вишневото дърво не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши. В зависимост от района и климата, те цъфтят от края на март до средата на май. Периодът на цъфтеж на сакурата е много кратък (десетина дни) и според източната философия напомня за това, колко краткотрайна и преходна е красотата.

Ханами в японската култура представлява сезона на цъфтене на японските вишни, съпроводен с традиционен ритуал на наблюдаване и любуване. Традицията е датирана от III век, когато първоначално се практикува в императорския двор и от артистокрацията. Цъфтежът започва през март на юг – в Окинава, продължава през април на север – в Киото и Токио и накрая през май пристига в Хокайдо.

Животът на самураите от феодалните времена бил сравняван с краткотрайните цветчета, които живеели „не повече от три дни“, а самураите били готови да пожертват живота си по всяко време, ако има нужда от това.

Едно от най-известните места за Ханами е в Токио в парка Шиндзюку, в който растат 1500 сакури от 75 вида.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html