9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Бившият шеф на НЗОК: Пандемията ще продължи години!

Пандемията няма да приключи след месец – два, ще продължи години, системата ни трябва да бъде подготвена за този натиск. Това заяви в „Денят започва“ с Георги Любенов бившият директор на здравната каса – д-р Дечо Дечев.

„Декември, януари и февруари системата трябваше да се подготви, нямаше консумативи и апаратура, пътят на пациента не беше ясен. Нямаше как тогава да бъдат избегнати по-строги ограничителни мерки. Насаждаше се дори панически страх, политиците са прави в действията си, но медиците не биваше да участват в насаждането на този страх“, допълни д-р Дечо Дечев.

Той бе категоричен, че психическото състояние е проблем за цялата на нация в момента. Д-р Дечо Дечев коментира, че според него коронавирусната инфекция има изкуствен произход.

„Природата не може да го създаде!“

Според експерта „България има един от най-добрите шансове да се справи с пандемията – има достатъчен брой легла за активно лечение, имаме базата, на 100 хиляди души имаме 400-420 лекаря, единствено Гърция има повече, това че медиците са разпределени неравномерно е друг проблем“, каза д-р Дечо Дечев.

Той припомни, че голяма част от държавите няма къде да си лекуват болните.

„Трябва да се обсъди дали да не се отделят няколко болници само за COVID пациенти. В света всички са единодушни, че най-важното е да се направят ваксини. България е сключила договор само с 2 фирми „Астра Зенека“ и „Санофи“, но втората не произведе ваксина. Хората не ходят в болница, наплашени са“, каза още д-р Дечо Дечев.

Д-р Дечо Дечев е роден на 21 март 1955 година. Завършил е Медицинска академия, София със специалност “Оториноларингология”. Преминал е обучителни курсове по “Основи на болничното лечение”, “Анализ, прогнозиране и управление на болничния капацитет”, “Болнични информационни системи”, “Здравна политика и обществени комуникации” и др.
От 1981 г. до 1992 г. д-р Дечо Дечев работи като оториноларинголог в Общинска болница Ихтиман, Окръжна болница София и МВР болница. От 1992 г. до 1995 е работил като търговски представител на различни фармацевтични фирми. От 1995 г. до 1997 г. е началник отдел “Лекарствена политика” в Министерство на здравеопазването. За периода 1998-2001 и 10.2002-01.2003 г. работи както директор “Вътрешен пазар” в Балканфарма. От 10.2003 г. до 02.2004 г. е заместник-директор в Софарма.

Бил е зам.-директор на НЗОК, както и началник на отдел „Лекарствена политика“ в Министерството на здравеопазването.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html