4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Зам.-шеф на ЕК призна: Стратегията за ваксинация е грешна

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс признава в интервю за неделния брой на германския вестник „Тагесшпигел“, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу Covid-19 за страните-членки.

Франс Тимерманс, снимка Интернет

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс признава в интервю за неделния брой на германския вестник „Тагесшпигел“, че Европейският съюз е допуснал грешки при разработването на стратегия за ваксинация срещу Covid-19 за страните членки.

Европейският подход е „също в интерес на по-богатите държави членки“ като Германия, добавя в интервюто председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Вярно е, че бяха допуснати грешки при поръчването на ваксините в Брюксел, както и в страните членки“, казва Тимерманс в интервюто. Готов съм да направя равносметка в края на пандемията – тогава ще можем да видим какво сме свърши добре и какво сме сгрешили, допълва той.

Европейската комисия е поръчала общо най-малко 1 милиард и 400 милиона дози от четирите коронавирусни ваксини, одобрени в Общността, което на теория е повече от достатъчно за 450-те милиона жители.

Комисията обаче е подложена на критика заради колебливия си подход и стратегически грешки при поръчването на ваксини. Разпределението на дозите между членовете се определя като несправедливо в някои столици на Европейския съюз, отбелязва ДПА.

Шестима европейски лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, поискаха разговори между страните членки относно разпределението на ваксините в съюза.

Висш представител на Европейския съюз припомни, че следващата среща на върха е на 25 и 26 март.

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html