11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

За годишните времена, но не на Вивалди, а на една художничка

В пловдивската галерия „Възраждане“ бе открита изложба – живопис със заглавие „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева. За авторката и нейните творчески търсения, претворени в пейзажи и натюрморти говори галеристката Красимира Алексиева.

„Ясно личи колко възторжено обича и се възхищава на природата авторката. Тя почтено, красиво и скромно ни поднася своите ясни послания за природната възвишеност на Божия свят“, поясни Алексиева.

Гости на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства Николай Томов, преподаватели от гимназията, колеги, галеристи и почитатели на авторката.

Емилия Арабаджиева е завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, като при завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки. Сценограф и на две постановки в Куклен театър, а от сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки . Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София. По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.

От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив. Художник на документални филми, Емилия има издадена книга „История на костюма”.

Има участия и редица международни проекти . През целият си творчески път работи и кавалетната живопис, дизайн на книгата. Продължава работата си като сценограф.

Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г. Има осъществени 21 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

Изложбата може да бъде разгледана до 29 март 2021 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html