12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

Кои са победителките в Пролетния салон на жените художнички

Пролетният салон на жените художнички от цялата страна се организира ежегодно от Художествена галерия „Христо Цокев” в Габрово и е една добра традиция и креативна платформа за поддържане на професионалното и творческото им развитие.
Още от 30-те години на миналия век, след като се формира професионална асоциация на жените художнички през 1928 г., форматът на художествените изложби с изключително женско участие успява да запази своята актуалност в страната. От такава гледна точка, салонът се организира за да подчертае колко важна е приемствеността в художествените традиции.
Първото издание на „Пролетен салон” в Габрово е през 2019 година с участие на 62 дами, а във второто участие вземат 95 авторки със 149 творби.
Интересът към изложбата става все по-широк и тази година вече 139 художнички вземат участие в салона. Идеята на галерията е широко представяне на творческите търсения на съвременните български художнички позволявайки на зрителя да се запознае както с вече изявените автори, така и с по – начинаещи творци. За самите художнички изложбата е платформа за по-свободно себеизяване и творческо експериментиране. Екипът на ХГ „Христо Цокев“ е приятно изненадан от участието на ученички от Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ в Казанлък. Това е следствие от усилията, които полагат през последните години за работа с ученическа аудитория.
Първа награда – 700 лв. и диплом на проф. д.изк.н Антоанета Анчева за творбата „Пон дьо Гар“, ръководител на катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини” във факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Член е на Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства в Националната агенция за оценяване и акредитация, София. От 2007 г. до 2011 г. е декан на Факултет Изобразително изкуство към Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”. Изнася лекции във Франция, Италия, Португалия, Испания и др., ръководител е на множество научни проекти.
Втора награда – 500 лв. и диплом на Христина Дренска – Тита за творбата „Гватемала I“, магистър по специалност „Скулптура“ в Национална художествена академия, София. Носител е на награда на Национална изложба Скулптура през 2014г. организирана от СБХ и награда за млад автор в традиционната изложба, посветена на празника на Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Габрово. /Само тя ще присъства физически от наградените!/
Трета награда – участие в национален пленер по живопис „Боженци“ и диплом за Галина Цветкова за творбата „Лично местоимение I“, преподавател по рисуване във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Член на СБХ, секция Живопис. Участия и реализации: 10 самостоятелни изложби, международни, национални селекции и награди.

Изложбата може да бъде разгледана в ХГ „Христо Цокев“ в Габрово през идните седмици.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html