9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Македонският представител на „Евровизия“: Аз съм българин!

Македонският представител за „Евровизия“ Васил Гарванлиев, който вече провокира обществеността в родината си с цветовете на българското знаме в своя видеоклип за конкурса, е български гражданин. Той гордо призна това в телевизионно интервю, в което говори на английски език, съобщава БНТ.

Васил Гарванлиев, снимка Интернет

Гарванлиев е роден в Струмица – града, от който произхожда и премиерът Зоран Заев. Пред тв камерата той обяснява, че освен македонски, има и български паспорт, който е получил, защото баба му е била българка. Шокиращото в изявлението на Гарванлиев е, че той не говори за две държави. Казва, че е роден в Струмица, която се намира от „другата страна на границата“. Според него има държава, която е разделена на две страни и той е роден от „другата страна“. Признанията му предизвикаха бурни отрицателни реакции в Северна Македония. „Толкоз, задраскайте го“, пише потребител на Туитър, споделил видео с интервюто.

На финала на „Евровизия 2021“ в Ротердам през май Васил Гарванлиев ще изпълни песента „You“, която е дело на композиторa Невена Нешковска. Тя е родена е в Охрид, но е израснала в Чикаго. Самият Гарванлиев работи и живее в САЩ в продължение на 18 години. Започнал кариерата си едва 7-годишен. Роденият в Струмица през 1984 г. певец има участия със световни звезди като Нели Фуртадо, Джули Андрюс, Енрике Иглесиас, Селин Дион и др., а също и оперни изяви. През 2018 г. се завръща в родния си град.

След като във видеото на „You“ за секунда се появиха трицветни светлини, които напомнят на българското национално знаме, създателите му станаха обект на яростни реакции. Те официално съобщиха, че клипът ще бъде монтиран наново. Интересното е, че цветовете са вертикални, а не хоризонтални, както е в българския флаг. Но това не бе пречка да избухне кампания с обвинения като „провокация“, „национално предателство“, „унижение“, „посягане на идентичността“ и т.н.

Признанието от страна на Гарванлиев, че притежава и българско гражданство, допълнително взриви патриотичните среди в Скопие, които веднага свързаха песента с „българското вето и антимакедонската политика на София“.

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, Фейсбук

„Най-страшните дракони и най-жестоките исполини често се оказват най-обикновенни вятърни мелници“ – Дон Кихот

Поздравления за смелостта на Васил Гарванлиев.

Както ще видите от коментарите, той е обект на омраза.

Лудост и тъжно! В РСМ се вдигна огромна медийна истерия заради това, че в клипа на песента на представителя на РСМ за Евровизия Васил Гарванлиев, им се привидял българският трикольор. Ех, за всички е ясно, че не е българският трикольор а случаен кадър от някаква изложба, където нито цветовете нито тяхната подредба имат общо с българското знаме. Но по стара югославска традиция, в РСМ няма по-лошо нещо от това някой да има дори и случайно нещо общо с България. Ако пък е и български гражданин, както самият Васил Гарванлиев сам заяви, това е най-голямото престъпление. За това, ще бъде поставен на кладата, охулен и публично порицан. Е, както успяваха по времето на Тито и сега успяха… Клипът за Евровизия ще бъде преработен и уж българският „трикольор“ щателно изрязан. Могат даже ако искат да забранят официално със закон и ползването на комбинацията от цветовете бяло, зелено и червено, независимо в каква последователност и подредба.

А на кандидата на РСМ за Евровизия, Васил Гарванлиев, изразявам своята подкрепа! Да го подкрепим и за Евровизия.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html