11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

В Шри Ланка забраняват носенето на бурки въпреки призивите на ООН

Шри Ланка предприе значителна стъпка към забрана на бурки на публични места и други покривала от съображения за националната сигурност.

Министърът на обществената сигурност Сарат Веерасекара каза пред Би Би Си, че е подписал заповед на кабинета, която сега се нуждае от одобрение от парламента.

Длъжностни лица казват, че очакват забраната да влезе в сила много скоро.

Ходът идва близо две години след вълната от координирани атаки срещу хотели и църкви на Великденската неделя. Атентатори самоубийци се насочиха към католически църкви и туристически хотели, убивайки над 250 души през април 2019 г. „Ислямска държава“ заяви, че е извършила атаките.

Докато властите издирят бунтовниците, беше внедрена спешна краткосрочна забрана за покривала на лица в преобладаващата от будисти нация. Сега правителството смята да го въведе за постоянно, поясни БНТ.

Миналия месец сесия на ООН по правата на човека разгледа нова резолюция относно нарастващите проблеми с правата в Шри Ланка, включително относно отношението към мюсюлманите. Шри Ланка категорично отрече обвиненията и помоли страните членки да не подкрепят резолюцията.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html