9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Британската полиция ще разследва съпругата на Башар Асад

Британската полиция започна предварително разследване срещу Асма Асад, съпруга на сирийския президент Башар Асад, в резултат на което тя може да бъде лишена от британско гражданство, пише The Sunday Times, цитиран от агенция focus.

Причината за разследването са твърденията, че сирийската първа дама е подбуждала и подкрепяла терористични актове по време на гражданската война в Сирия, която продължава вече едно десетилетие. Според вестника полицията е започнала подобни действия след обръщение на международната адвокатска асоциация „Герника 37“. Адвокатите от базираната в Лондон организация изпращат доказателства до правоприлагащите органи, че Асма Асад има влияние в ръководството на Сирия и открито подкрепя сирийските въоръжени сили.

The Sunday Times уточнява, че към момента не е ясно дали британски съд ще може да разгледа подобно дело в отсъствието на обвиняемата, но не изключва, че срещу нея може да бъде издадена „червена бюлетина“ от Интерпол. В този случай съпругата на сирийския президент няма да може да пътува извън Сирия. Асма Асад може също да бъде лишена от британско гражданство, пише вестникът, или Великобритания може да изпрати молба за екстрадицията й, казва Sky News.

През последните няколко години Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство отмени паспортите на няколко британци, след като е станало ясно, че са заминали за Близкия изток, за да се бият на страната на терористични организации.

Говорител на Скотланд Ярд, в отговор на искане от изданието, потвърди, че „Столичното полицейско управление за военни престъпления е получило жалба във връзка с продължаващия сирийски конфликт на 31 юли 2020 г.“ и че по тази жалба тече разследване.

45-годишната Асма Асад е родена и израснала в Лондон. Завършила е King’s College в Лондон и е работила като икономически анализатор в Deutsche Bank и инвестиционното звено на J. P. Morgan. Бъдещият президент на Сирия я е срещнал, когато е стажувал в Англия като лекар. Те са се оженили през 2000 година. През 2012 г. Асма Асад беше включена в списъка на санкционираните лица в Обединеното кралство и ЕС и също попада под санкциите на САЩ.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html