12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

ЕС започва преговори за руската ваксина „Спутник“ V

Европейският съюз смята да започне преговори за покупката на руската ваксина „Спутник V“, предаде „Ройтерс“. Представител на съюза е заявил, че за да започнат преговори е необходимо искане от четири европейски държави. 

Според представителя няколко държави от ЕС обмислят възможността да започнат преговори за покупката на ваксината, а Унгария и Словакия вече купиха от руския препарат.

Италия пък трябва да стане първата европейска държава, където производството на „Спутник V“ ще започне в съответствие със споразумението, постигнато между Adienne Pharma & Biotech и Руския фонд за директни инвестиции.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата обяви началото на последователен преглед на ваксината „Спутник V“. Регулаторът на ЕС заяви, че по време на одита специалистите ще оценят съответствието на лекарството със стандартите на ЕС в областта на ефикасността, безопасността и качеството.

„Спутник V“ е една от трите водещи ваксини срещу коронавирус в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори. Към днешна дата медикаментът е регистриран в 50 държави с общо население от над 1,3 милиарда души.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html