11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Спирането на плановите операции е опасно

Решението на министъра на здравеопазването за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от причината за взимането на това решение, се казва в позиция на Българската болнична асоциация. Тя призовава заповедта да бъде преразгледана.

Мотивите – рискът от заразяване на пациентите с Ковид 19 в болниците е сведен до минимум, а за много от засегнатите от решението болни лечението или операцията са животоспасяващи. „От една страна рискът от заразяване на пациентите в нашите болници е сведен до минимум, защото контролът ни е силно завишен. От друга страна, не можем да оставим на заден план пациентите, които страдат от десетки други заболявания и очакват своето лечение или операция. Тази грешка веднъж вече беше допусната при предходните вълни и хиляди пациенти бяха оставени да чакат, без ясна перспектива кога ще могат да получат своето лечение, в много случаи – животоспасяващо“, се казва в разпространената позиция.

От ББА припомнят, че леглата за лечение на коронавируса са точно определени и те не могат да бъдат заети от пациенти с друг вид заболявания. Опасността на тях да бъдат настанени други пациенти не съществува.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html