8.4 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Веселин Марешки: Можем сами да си произвеждаме ваксини

„Българското правителство трябва да направи спешни постъпки за местно производство на ваксини по чужд патент. Очевидно, че има огромна криза с доставките, а все повече специалисти твърдят, че имунитетът е сезонен и трябва да се подновява ежегодно като при грипните ваксини. Това означава, че ще сме в същата криза наесен“. Това предложи лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Добрият стопанин работи с планиране няколко крачки напред. Стига сме гасили пожари! Тук не става дума за политически сметки, а за човешки животи”, заяви Марешки.

Той припомни, че още преди промените, България бе сред най-големите производители на лекарства в Източна Европа и днес в страната има десетки производствени мощности собственост на български и чужди компании. „Единствената държавна фирма в този списък остана „Бул Био – НЦЗПБ“, но пък за сметка на това тя е специализирана в производство на ваксини“, напомня лидерът на „Воля“.

Според него в България има нужния капацитет и експертиза за подобно производство, но не и без активната роля на държавата. „А че е напълно възможно да се направи е отвъд съмнение, след като преди броени дни стана ясно, че руската Sputnik V  е договорено да се произвежда в Италия, Испания, Франция и Германия, още преди да бъде одобрена за употреба в ЕС“, мотивира се Веселин Марешки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html