9 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

„Шарли Ебдо” скандализира с карикатура на Елизабет II и Мегън Маркъл

Френското сатирично издание „Шарли Ебдо” излезе с нова провокативна корица. Карикатурата е на кралица Елизабет Втора и Меган Маркъл и предизвика гняв и възмущение.

Илюстрация: Интернет

Рисунката изобразява кралицата, стъпила на врата на Меган Маркъл. Надписите гласят: „Защо Меган напусна Бъкингамския дворец?”. А Меган казва: „Защото не мога да дишам повече”. Карикатурата силно напомня за смъртта на афроамериканеца Джорд Флойд. Мъжът почина по време на арест, при който полицай го натиска с крака си по врата.

Корицата се появява дни след интервюто на Меган Маркъл и принц Хари пред Опра Уинфри, в което намекват за расизъм в кралския двор. Двойката не каза кой е изразил притеснение за цвета на кожата на сина им Арчи, още преди да се роди. Подчертаха обаче, че това не е кралицата, нито пък съпругът й принц Филип.

Халима Бегъм, изпълнителен директор на организацията за расово равноправие „Runnymede Trus”, определи карикатурата като грешка от всяка гледна точка.

„Кралицата, стъпила на врата на Меган, както направи убиецът на Джорд Флойд? А Меган казва, че не може да диша? Това не може да накара никой да се разсмее, нито пък отхвърля расизма. Това унижава и обижда”, заявява Халима Бегъм, цитирана от Си Ен Ен.

Припомняме, че на 7 януари 2015 г. в Париж група терористи извършиха нападение срещу редакцията на „Шарли Ебдо“ и убиха 10 служители на вестника и двама полицаи, 11 души бяха ранени. Терористите произвеждат около 50 изстрела с възгласи „Аллах Акбар“.

Поводът бяха многократните публикации на карикатури на основателя на Ислямската религия Мохамед, което според исляма е грях. 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html