4.2 C
София
неделя, 5 декември 2021 г.

Бойко Борисов: Европа ни каза да се въздържаме от руската ваксина

Борисов поиска оставките на трима министри | Новини и анализи от България | DW | 15.07.2020

„Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина“. Това изненадващо признание направи премиерът Бойко Борисов на пресконференция във Виена, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Ако си спомняте, трябваше в един и същи час, в един и същи ден, всички го изпълнихме и започнахме да ваксинираме. Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина. Ние сме поръчали четири – „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“, „Пфайзер“. Това ни е казала комисията“, каза министър-председателят.

Ваксинационната кампания в България е изключително важна, за да може целият демократичен процес на избори, да бъде спазен, продължи премиерът Борисов. Министър-председателят заяви, че лично вярва на Европейската комисия и на Съвета.
„Убеден съм, че новите 10+4 млн. ваксини, които днес знам, че още 10 са договорени, ще ни бъдат дадени на тези, които сме по-назад. Още повече, че на 4 април в България има избори. Ваксинационната кампания ни е изключително важна, за да може целия демократичен процес на избори, да бъде спазен. Максимум хора да бъдат ваксинирани и да отидат да гласуват“, каза премиерът Борисов.

„Нашият призив към ЕК е незабавно несправедливостта да бъде отстранена, като се мине на процентно разпределение на ваксини на глава от населението“, каза още Борисов. „Позволете ми първо от името на всички колеги и мое име да благодаря на Себастиан Курц, на канцлера на Авсрия, не само за днешната среща. Една седмица наред водим телефонни разговори. Написахме писмо, защото ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На Европейския съвет на 21 май сме гласували пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините. Темата е приключила за нас. След това бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. Преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарства и ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички видове ваксини. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Нещо повече от графиката, която австрийските колеги предложиха се оказва, че те не само не изпълняват договорите, те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като съвет сме решили. Казват, че комитет имало някакъв, който взимал по-важните решения от Европейския съвет. Не мога да разбера как може да бъде променено решение на Съвета без самите ние да сме го променили.“
По думите му, ЕК и Европейският съвет свършиха огромна работа. „Ако някъде по тях е станал този проблем, именно днешната среща и нашия призив към комисията е незабавно тази несправедливост бъде отстранена, като се мине на това, което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Това е наше желание. Действително ще излезе, че май месец едни държави-членки ще натрупат колективния имунитет, други няма. Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят“, каза още Борисов. „Не искаме някакви подаяния да ни се направят, България е инвестирала в разработването на ваксините“, посочи още Борисов. „Има два подхода. Единият на Виктор Орбан да отиде и да вземе руски и китайски ваксини и нашият подход като членове на ЕНП – една несправедливост, един проблем да бъде решен. Надявам се още утре на видео срещата в Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел това да бъде изправено. Ние не сме надзорен орган, който да следи как се разпределят ваксините. Казват на коя дата и идват ваксините и ние ваксинираме“, заяви Борисов.
„Не искаме някакви подаяния да ни се направят. България е инвестирала в разработването на ваксините. Откъде накъде трябва сега да имаме таблица на класиране. Това е политически шамар. Какво излиза – че малтийският премиер е най-добрият? Че е доставил най-много ваксини? Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили солидарно и гласували на Съвета. Надявам се утре този проблем да бъде решен“, допълни той. Борисов е във Виена на работната среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович. Шестимата лидери обсъдиха позицията си за справедливо разпределение на ваксините срещу коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html