5.9 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Затварят изцяло София в края на седмицата

Опашка от чакащи за ваксинация пред "Пирогов" - 24chasa.bg

София може да бъде затворена изцяло в сряда заради рязкото повишаване на болните от ковид и натиска върху здравната система. Това предложение ще бъде направено от Столичната РЗИ на Националния оперативен щаб. Очаква се то да бъде обсъдено утре на среща в Министерски съвет, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова. Пълният локдаун включва затваряне на ресторанти, молове, фитнеси, детски градини, театри, кина и всякакви културни мероприятия.

По-рано през деня шефът на „Пирогов“ Асен Балтов призова за затваряне на училищата и детските градини. “За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти”, обясни проф. Балтов. В болницата има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция. Те са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на “Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.  “Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла“, поясни Балтов.

В момента в “Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности. “Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, смята още проф. Балтов и допълни: “Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок, зависи от нас”.

“Проблемната партида на AstraZeneca е преминала през „Пирогов“ в края на февруари и няма информация за проблеми и оплаквания извън нормалните локални реакции в първите 24 часа”, посочи още директорът на болницата. По думите му Южноафриканският вариант на коронавируса е най-възможно да достигне до България. “Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент. Както е британският за Европа, така е южноафриканският за Африка – той буквално се е “настанил“, над 95% от случаите вече са с този щам“, отбеляза още проф. Балтов.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html