11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

ЦИК предлага да има видеонаблюдение в изборния ден

От ЦИК са предложили да се използват камерите в училище за изборния ден, заяви пред БНТ Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Росица Матева, снимка Интернет

„Добре е да има видеонаблюдение, не само заради прозрачността на изборния процес, но и заради пандемията, за да могат да бъдат осигурени правата на всички, които имат право да гласуват“, посочи Матева. По думите й предложението на ЦИК е така да се организира изборния процес, че данните от училищните камери да се следят на големи екрани.

По повод одита на машините за гласуване тя уточни, че има притеснения, защото Общественият съвет към ЦИК още не е получил разрешение да наблюдава този процес.

„Ние имаме право да присъстваме като наблюдатели на всеки етап от този процес. При машините се проверява съответствието на типа машина с изискването на Изборния кодекс“, разясни Матева. Тя припомни, че машините не трябва да бъдат свързани с интернет, да има електромагнитно въздействие върху тях и софтуерът има да отговаря на изискванията.

„Човек, който е карантиниран в деня на изборите, няма да може да гласува“, потвърди Матева.

Над 460 секции са разкрити за българите в чужбина. Те могат да гласуват във всяка една открита секция, като ще важат правилата във връзка с ковид за всяка една отделна държава.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html