2.2 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

„Флагман“: Слави май отписа изборите, ИТН потъна вдън земя

Слави Трифонов май отписа изборите. Изминаха повече от десет дни от началото на предизборната кампания. Партията на Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) обаче отсъства от нея, пише бургаският сайт „Флагман“.

По медиите вече текат активно всякакви дебати – платени, но и безплатни, между кандидати за Народното събрание от всякакви политически сили. От ИТН обаче ги бойкотират. Колкото и да е трудно в епидемичната ситуация, поне част от номинираните за парламента се срещат с хора по улиците, около шатри или на открити събрания. Слави и хората му обаче ги няма и на тези места.

Много от кандидатите използват социалните мрежи и най-вече „Фейсбук“. ИТН обаче отсъства и от тях. Единственият, който се изявява там, е самият Слави Трифонов. Това се случва обичайно с добре редактиран писмен пост с критика към опонентите, но най-много веднъж дневно и то не всеки ден.

В едно от изявленията си Трифонов обясни, че няма да дава интервюта – нито той, нито съпартийците му. Дори и телевизията на шоумена – „7/8 TV“, избягва да прави предизборна и партийна пропаганда. Да не говорим за други средства за платена политическа реклама – тв клипове, билбордове и т.н.

Малкото събития около партията през тези предизборни седмици са свързани със скромни откривания на няколко офиса по места, за които може да научиш евентуално, ако си „лайкнал“ профила на ИТН във „Фейсбук“.

Проблясък имаше само на 26 февруари – няколко дни преди началото на кампанията. Тогава най-сетне Слави показа част от екипа си и от идеите си за управление. Макар и с активна режисура, не особено убедителни лица и поголовно четене от аутокю – това си бе събитие. За първи път видяхме заявка на Трифонов да влезе в политиката като сериозен играч. С това обаче… всичко приключи.

Последва неизбежната регистрация на предизборните листи. Това се оказа доста неприятен процес за Слави. Разочаровани активисти, естествено, започнаха да напускат. Емблематично бе откритото писмо на Георги Йорданов – областен координатор на „Има такъв народ“ за Монтана, до Трифонов. То разкри изключително грубо отношение от страна на заместник-председателя на партията Тошко Йорданов спрямо местните „народняци“.

Оказа се, че е забранено на кандидатите дори да се борят за преференции – единственият мажоритарен елемент на парламентарните избори. А основната кауза на Слави уж е за изцяло мажоритарен вот.

В Монтанско оставка подадоха и няколко общински координатори. Нещо подобно се случи и в други райони, включително и Бургас.

Стана ясно, че и активистите на Слави по места са си най-обикновени хора, просто видели шанс да получат трамплин в живота през партията му.

Със сигурност обаче много граждани са се надявали шоуменът да разбута блатото, в което е затънала българската политика, дори и да не са имали намерение да гласуват за него.

В крайна сметка това бе единственият изключително популярен нов играч на политическата сцена, който имаше потенциал да получи широк протестен вот и да размести силите.

По всичко обаче изглежда, че Слави не иска този вот. Дали се уплаши от отговорността, която би се стоварила на плещите му? Дали го е срам от кандидатите му? Дали има скрита игра с някоя от настоящите политически сили?

Така или иначе, „Има такъв народ“ все повече заприличва на красив, но повреден фойерверк, който изгаря още преди да се е издигнал нависоко.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html