9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Гърция мобилизира принудително лекари за борба с ковид

Гърция може да започне държавна мобилизация на лекари заради пандемията

Гърция е на прага да обяви военно положение заради пандемията от коронавирус. Вчера правителството призова лекарите да предоставят доброволни услуги на държавната здравна система, тъй като тя се бори да овладее бързо увеличаващите се заразени. „Намираме се в най-критичния момент на пандемията“, заяви министърът на здравеопазването Василис Кикилиас на седмичен брифинг, призовавайки общопрактикуващите лекари и пулмолозите да се включат доброволно в помощ на държавни болници. Той каза още, че ако около 200 лекари не отговорят на призива му през следващите 48 часа, той ще препоръча на премиера да позволи на здравните власти да ги принудят да работят за държавната здравна система. Това означава мобиизация на медицинските кадри.

Миналата седмица бяха определени две частни болници за лечение на пациенти с COVID-19 в района на Атина, където живее половината от 11-милионното население на страната. Кикилиас каза, че друга ще бъде преназначена да приема пациенти с COVID-19. С общо над 7000 смъртни случая, свързани с коронавирус, Гърция се справя по-добре от много други европейски страни. Властите ту затягаха, ту смекчаваха ограниченията от ноември насам, наеха здравен персонал и създадоха нови интензивни отделения за борба с пандемията.

Но броят на заразените все още е висок и здравната система, силно пострадала от дългогодишната финансова криза, се бори с лекуването на 4648 пациенти с COVID-19 в цялата страна – с 1000 повече от миналата седмица – каза Кикилиас. В сряда бяха обавени около 3465 нови случая за последните 24 часа, като общият брой на заразените в страната по време на пандемията достигна 227 247.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html