11.7 C
София
понеделник, 25 октомври 2021 г.

Пълен локдаун от понеделник в продължение на 10 дни

Брифинг на Националния оперативен щаб - Bgonair

Пълен локдаун се налага в цялата страна от понеделник, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг в Министерския съвет. Мерките ще останат в сила десет дни и идват на фона на хилядите нови случаи на COVID-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна. От понеделник, 22 март, в страната се преустановяват присъствените учебни занятия в училища, детски градини и университети, с изключение на практическите занятия на студентите по медицина и стоматология. Затварят се заведенията за хранене и развлечение, игралните зали и казината, фитнесите и залите за групови занимания по танци и пеене, басейните, кината и музеите, забраняват се екскурзиите, масовите обществени мероприятия на открито като събори, празненства и фестивали.

В моловете ще останат отворени аптеки, дрогерии, зоомагазини, банки, обекти за химическо чистене, офиси на телекомуникационните оператори, хранителни магазини. На пазарите и тържищата трябва да има еднопосочно движение с най-малко метър и половина разстояние между посетителите. Семейните тържества като сватби и кръщенета трябва да имат максимум 15 присъстващи. Спортните мероприятия ще се провеждат без публика. Не се налага вечерен час, какъвто има в много европейски страни.

„Целта на мерките е контролът, който имаме в настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен, без да стигаме до лошите спомени от октомври и ноември“, коментира проф. Ангелов. „От няколко дни се заговори и за френски щам на COVID-19, който не се хваща с PCR тест. Вирусът не е последователен и не спира да ни изненадва”, допълни той. „Може да изглеждаме непоследователни, но не сме. Всички решения, които взимаме, са основани само на науката и практиката – такива, каквито са навсякъде около нас”, категоричен бе министърът.

И допълни, че за съжаление се увеличава и броят на заразените деца, които са приети в болници в цялата страна. „Почти всички те са с пневмонични изменения в белите дробове – за наше щастие, медицината засега побеждава”, подчерта проф. Ангелов. На брифинга присъстваха също държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html