Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че е достигнала до ясно научно заключение за ваксината на британско-шведската компания „АстраЗенека“ срещу Covid-19 – че е сигурна и ефикасна. ЕАЛ уточни, че проверката по случаите на тромбози, получени след поставянето на тази ваксина, продължава, предаде БТА.

Емер Кук, снимка Интернет

Директорът на ЕАЛ Емер Кук поясни, че тежките случаи не са неочаквани, когато милиони биват ваксинирани. Ваксината не е причина за увеличената опасност от тромбози – случаите са малко на брой и редки, но много тежки, добави тя.

Кук поясни, че оценката е според наличните досега доказателства. Не можем да установим ясна връзка между ваксината и тромбозите, добави тя. По нейните думи предстои занапред в листовките на ваксината да се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата.

Ще извършим допълнително разследване на случаите на тромбоза. Досега в ЕС с тази ваксина са имунизирани 7 млн. души, както и 11 млн. във Великобритания, допълни Кук.

Отговорът на някои въпроси остава несигурен. Засега няма достатъчно данни за установяване дали ваксината е причина за предизвикване на тромбоцинтопения и мозъчни тромбози, добави Сабине Щраус, председател на комисията към ЕАЛ, която извършва проверката.

От утре може да продължи ваксинирането с ваксината на „Астра Зенека“ във всички държави в ЕС, това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.