11.2 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

Иван Вукадинов – между Леонардо и Космоса

Иво ДИМИТРОВ

Когато средностатистическият жител на днешния свят чуе името на Леонардо да Винчи, в съзнанието му веднага първо изплува или Джокондата, или картината „Тайната вечеря“, или „Дамата с хермелина“. По-голямата част от света го знае като великолепен художник, накарал изкуствоведите и учените векове наред да изследват загадъчната усмивка на Мона Лиза.

Всъщност Леонардо е знаменит енциклопедист, учен, архитект, изобретател в областта на астрономията, физиката и анатомията, инженер и откривател. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек с всеобхватния си гений.

Боян Радев, Любен Гайдаров и Иван Вукадинов

За малкото българи, които са изкушени от материята, името на Иван Вукадинов е парола за вечност в изкуството. Безспорно обаче най-дълбокият ни живописец, оценен от световните музеи и капацитети в тази тъй тънка област, тук е все още скрит за широката публика. Вероятно това се дължи и на самия него, защото от близо половин век отказва да участва в изложби и да показва това, което прави. Нещо, което не може да изненада хората от най-близкото му обкръжение. Първо, художникът си има лични причини и стари огорчения и второ, той е толкова отдаден на това, което прави, че едновременно се забавлява, радва се, когато реши някоя от сложните задачи, и няма никакво намерение да обслужва суетата си или нечии консуматорски потребности. Без значение, че по дефиниция изкуството е създадено за хората и за задоволяване на потребностите им.

Тук ще напиша нещо, което със сигурност може да не се хареса на някои, а пък на други може да се стори леко налудничаво или еретично, но като познавач в детайли на това, което прави Вукадинов, нямам никакво съмнение, че съм точен. Един ден съм сигурен, че светът ще говори за българина не по-малко, отколкото същият този свят е говорил преди това за Леонардо. И ако неповторимият флорентинец, обърнал  мисленето на хората през втората половина на ХV и началото на XVI век,  е смятан за първия ренесансов човек, роденият в пограничното село Ломница българин е първият космически творец.

В залите на Националната галерия пред автопортрета на Дечко Узунов – авторът Иво Димитров и великият Иван Вукадинов

Като своя именит предшественик Иван Вукадинов също е изключителен ерудит и енциклопедист, а интересите му минават през математиката, геометрията и физиката, за да стигнат до астрономията и отвъд материята. Същата тази материя, която винаги много е занимавала Вукадинов във всичките му живописни експерименти, преди да започне платното на живота си. Накрая всички натрупвания оживяват на това въпросно платно. Дар свише е да дръзнеш и да успееш да хванеш извънземното и да го вкараш в една картина. Да, Иван Вукадинов се е посветил и рисува една картина близо три десетилетия и тя много скоро ще бъде обявена за нов етап въобще в световното изобразително изкуство. Картина, в която математиката, геометрията, физиката, астрономията и всички науки са си дали среща. Картината ще е важна част от задаващия се световен космически ренесанс. Живописното измерение на този ренесанс, което няма аналог в галериите.

Впрочем невъзможно е да се описва с думи картина, която само няколко чифта очи са видели. Със сигурност тя наистина ще бъде събитие и ще намери срещи с най-големите музеи в света, начело с The Metropolitan Museum of Art. Най-големият световен център за изкуство в Ню Йорк вече е проявил нескрит интерес към това, което Иван Вукадинов довършва през последните месеци. Вече на няколко пъти емисари на The Metropolitan Museum of Art пътуваха до българската столица, за да се срещат с автора на живописното чудо и да преговарят за изложба и за откупки. А нали се сещате какво означава последното в сферата на сухите цифри и в материалните измерения на днешния забързан и задъхан от нули свят.

Боян Радев, Вежди Рашидов и Иван Вукадинов

Днес Иван Вукадинов навършва 89 и с младежки чар и енергия продължава да рисува. Всеки ден работи върху платното, което е предназначено да промени представите ни за човешките възможности и да изпрати българското и световно изкуство до Космоса. Художникът е в надпревара сам със себе си и това го държи по-жизнен от всички нас. Стремежът да откриеш нов свят в природата очевидно е достатъчно силен адреналин, за да държи духа и тялото в перфектна изправност. Нещо, което и ние от anteni.bg желаем от цялото си сърце на Маестрото.

А по-надолу ви показваме картини от пътя към великата творба на Иван Вукадинов, която все още не е завършена докрай според самия художник. Наслаждавайте са на живописния талант на Иван Вукадинов, предшестващ онази, все още непоказаната картина, която със сигурност ще промени разбиранията ни за изобразителното изкуство.

Втората картина на 17-годишния Иван Вукадинов с маслени бои – „Портрет на дърводелеца Иван“ (1949 година)
„Картофи“, 1958 година
Портрет на старец от Пасарел – 1958-1959 година, като студент в Художествената академия
„На полето, събирачки на картофи“ – 1962-1963 година
„Тромпет“ – началото на 70-те години
„Интериор“, средата на 70-те години
„Колело“ – втората половина на 70-те години
„Магаре“, краят на 70-те, началото на 80-те години
„Църква“ – 80-те години
„Захарна фабрика“ – 80-те години
„Коне“ – 80-те години
„Магаре“ – 80-те години

 

 

 

 

 

 

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html