11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Прокуратурата: Група от военни и висши служители е шпионирала за Русия

Иван Гешев.

За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители, които са шпионирали в полза на чужда държава, в случая на Русия. С това се похвали българската прокуратура на специален брифинг, на който за първи път от много време насам се появи лично главният прокурор Иван Гешев. В характерния си стил, той нарече разкритията безпрецедентни и такива, каквито не са се случвали от 1944 г. насам и призова хората да се гордеят със своите служби заради такива разследвания. Той благодари на ДАНС и военното разузнаване, както и лично на военния министър Красимир Каракачанов и на ръководителя на служба „Военна информация“ Велко Атанасов.

Групата, включваща и действащи военни, е изградила агентурна мрежа, разказа след това говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Към момента установените и обвиняеми членове на групата са общо 6, като 5 от тях са в ареста. Тя е била ръководена от бивш висш служител на българското военно разузнаване, който е завършил преди години школа в Москва. В сегашните години той е бил преподавател, включително и по оперативни дисциплини във военното разузнаване.

Основната задача на ръководителя, условно наречен от прокуратурата Резидент, е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС. В групата за шпионство участвала и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства, твърди държавното обвинение. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство, добави Милева. Тя пусна записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, твърди държавното обвинение. Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от Министерството на отбраната, основните му задължения са свързани с планиране. Вторият е действащ служител в служба „Военно разузнаване”. Третият е действащ служител също от „Военно разузнаване”, той неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на военните ни контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на служба военно разузнаване, бил е командирован като секретар, военно аташе, и аташе по отбраната. Сега бил в деловодство в Народното събрание.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени час и място, съобщи още Милева. Показани бяха поредица от записи и видеа, които да докажат, че е имало шпионство и пробив в националната сигурност. Показано бе видео, от което трябваше да се види, че лице снима екрана на компютъра си, на който има класифицирана информация. Представен беше и запис от чейндж бюро.

6 са обвиняемите лица, обяви шефът на софийска окръжна военна прокуратура Елин Алексов. Според него групата сериозно е нарушила националния интерес. Той съобщи, че едно от лицата се е опитало да избяга при опита за арестуването му. Сийка Милева добави, че това лице е било задържано в близост до руското посолство.

Двама военни от Министерство на отбраната са арестувани по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това обявиха минути по-рано официално от военното министерство. Военните са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София. Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност, добавят от МО.

Още по-рано сутринта в петък главният прокурор Иван Гешев подгря за случая и прокурорските действия в Туитър. „Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!“, написа той. Отдолу той залепи цитат на ген. Иван Колев от септември 1916 г. „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“.

Като цитира БНТ, агенцията отбелязва, че информацията не е потвърдена все още нито от прокуратурата, нито от Министерството на вътрешните работи на България. РИА „Новости“ допълва, че става дума за група чиновници с достъп до секретна информация. И припомня, че през септември миналата година българското външно министерство обяви за персона нон грата двама служители на руското търговско представителство и ги експулсира по подозрения „шпионаж“.

Както отбеляза посолството на Русия в София, българската страна не е представила никакви доказателства в потвърждение на подобни обвинения. Като ответна мярка руското външно ведомство също изгони двама български дипломати, пише РИА „Новости“. В средата на декември за персона нон града беше обявен руският военен аташе, когото българската прокуратура заподозря в събиране на военна информация.

В руското посолство определиха мярката като неоснователна, отбелязвайки, че „такива действия не са в полза на развитието на диалога във военната сфера, както и на укрепването на стабилността в Черноморския регион“.

В отговор Москва обяви за персона нон града помощника на военния аташе в българското посолство, припомня РИА „Новости“. Днес у нас продължава разследването по случая. Предстои да стане ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения или ще бъдат привлечени като свидетели.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html