9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

На Юпитер е три пъти по-ветровито от най-силното торнадо на Земята

Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата (с голяма преднина) в Слънчевата система. Юпитер и другите газови гиганти в Слънчевата система (Сатурн, Уран и Нептун) са известни още като юпитероподобни планети, планети-гиганти. Погледнат от Земята, Юпитер има величина от -2,94, което го прави най-яркият обект на нощното небе след Луната и Венера. (Снимка: NASA/JPL/USGS)

Ветровете на Юпитер достигат скорост 1448 км/ч, повече от изстрелян от пистолет куршум, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА. Това е три пъти повече отколкото достигат ветровете на най-силното торнадо на Земята.

Астрономи от Института по астрофизика в Бордо проследиха молекулите, оставени от кометата Шумейкъър-Леви 9, която се блъсна в Юпитер през 1994 г. Така откриха, че някои от ветровете са толкова силни, че породените от тях бури са по-широки от Земята, а на височина достигат 900 м.

За сравнение най-силните ветрове на Земята достигат до 400 м/ч и опустошават всичко на пътя си.

Астрономите са използвали за изследванията си широкомилиметровата/субмилиметрова телескопна мрежа АЛМА в Атакама. Тя се състои от 66 гигантски радиотелескопа, които работят заедно.

Подобни измервания ще бъдат направени и от мисията JUICE на Европейската космическа агенция, която е планирано да бъде изстреляна през 2022 г.

За Юпитер се знае че, има поне 79 естествени спътника. От тях 63 са с диаметър по-малък от 10 km и са открити след 1975 г. За хронология на техните откривания вижте хронология на естествени спътници.

Юпитер е известен още от древността поради високата си яркост. През 1610 г. Галилео Галилей открива четирите най-големи спътника, използвайки саморъчно направения си телескоп.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html