5.4 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Снегът на Алпите намалява с до 40% до 2050 г.

Думата Алпи произлиза от френското и латинско Alpes, за което в един момент се е смятало, че произлиза от латинската дума албус („бял“). Терминът алп (алм или алпе) се отнася за високопланинските пасища в алпийските райони под ледниците, а не за върховете. Алп е високо пасище, до което се водят кравите на паша по време на летните месеци, а терминът „Алпите“, отнасящ се за планините като цяло, е погрешно възприето название

Почти месец със снежна покривка годишно са загубили Алпите на ниска и средна надморска височина за период от половин век, предаде Франс прес, позовавайки се на първото по рода си проучване, което оценява европейския планински масив като цяло.

Между 1971 и 2019 г. периодът, през който всяка зима има снежна покривка, е намалял средно с от 22 до 34 дни в Алпите на височина 2000 метра над морското равнище, изчисляват около тридесет автори на публикация в сп. „Криосфера“, предаде БТА.

„Това проучване дава възможност да се направи общ преглед на климатичните тенденции по отношение на снежната покривка“, обяснява Самюел Морен от френския Национален център за научни изследвания (CNRS).

Наблюдаваното намаляване на снежната покривка в планината е „основна тенденция, която потвърждава предишни проучвания“, проведени на местно или национално ниво. Вече разполагаме с общ анализ за снежната покривка в целите Алпи“, обобщава изследователят.

За целите на изследването учените са събрали и стандартизирали данни от 2000 метеорологични станции в шест държави (Италия, Франция, Германия, Австрия, Словения, Швейцария), за да формират единна база данни.

Заключението им е ясно: Алпите губят снежната си покривка. Броят на дните между първите снегове през ноември-декември и пролетното им топене продължава да намалява с около пет на десетилетие на и под 2000 метра надморска височина.

Когато има сняг, той е по-малко: сезонната дебелина на снежната покрива на височина между 1000 и 2000 метра в северната част на Алпите намалява с 2,8 сантиметра на десетилетие. Това понижение е още по-изразено в южната им част, където то е 4,1 сантиметра на десетилетие.

„Каквото и да направим по отношение климатичните промени, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина, което ще бъде между 10 и 40 процента до 2050 г.„, казва Самюел Морен.

Алпи е една от големите планински вериги в Европа, простираща се от Австрия и Словения на изток през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако на запад.

Най-високият връх на Алпите е Монблан, намиращ се на френско-италианската граница. Височината му варира в зависимост от валежите и вятъра, през 2017 г. тя е 4808,72 m.

През 1991 г. в Алпите е открит Йоци, запазена мумия на човек, живял около 3300 пр.н.е. През 218 пр.н.е. картагенският военачалник Ханибал предприема поход през Галия и Алпите с войска и бойни слонове с цел да нападне Римската империя изненадващо от север. Около половината от войниците умират при прехода. Въпреки това Ханибал печели Битката при Тичино.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html