9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Награден с орден от Каракачанов е сред обвинените за шпионаж

Полк. Петър Петров

Полк. Петър Петров от Министерството на отбраната е един от 6-имата арестувани за шпионския скандал, съобщава „24 часа“. Военният съд днес ще решава с какви мерки за неотклонение ще бъдат 5-има от тях. Сред тях е и полк. Петров. Той е зам.-шеф на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в Министерството на отбраната. Преди това е бил експерт там. Освен военен той е и запален тенисист. Неслучайно част от конспиративните срещи на групата, ръководена от Иван Илиев, са се провеждали на столичен корт.

Преди година полк. Петър Петров бил награден от министър Красимир Каракачанов с орден „За военна доблест“ 3-а степен на церемония във Военния клуб. Още не е ясно откога висшият служител на Министерството на отбраната е действал като част от шпионската група.

Други двама от обвиняемите са офицери от служба „Военно разузнаване“. Ръководителят Иван Илиев е офицер от резерва, служил на същото място. Любомир Медаров е бил техен колега, но след пенсионирането си работи в секретното деловодство на парламента. Обвинена като участник е и съпругата на резидента.

Според друг сайт – Фактор, полк. Петров е издигнат от експерт за зам. –шеф  дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ по времето на служебния министър Стефан Янев, назначение на президента Румен Радев, а днес негов съветник. Красимир Каракачанов обаче е оставил Петров на важния пост, а на тази стратегическа позиция той е имал реално информация за всички финансови данни в армията, до програмите за модернизация и превъоръжаване, окомплектовката на поделенията, заплатите, личния състав по финансови данни. Позицията му е била стратегическа, защото е знаел точност кой колко и какво харчи, а така и крайните получатели на събираната от него информация в Москва са знаели всичко за българската армия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html