11.8 C
София
четвъртък, 28 октомври 2021 г.

ЕС наложи санкции на Китай за първи път от 1989 г.

За първи път от над 30 години ЕС наложи санкции срещу Китай заради нарушаването на човешките права, съобщава БНР. Заради потушаването на студентския протест на площад Тянанмън през 1989 г. Брюксел санкционира Пекин. Днес външните министри на 27-те страни наложиха санкции срещу отговорни лица за потъпкването на правата на мюсюлманското малцинство на уйгурите.

Външните министри на 27-те страни от ЕС одобриха нови санкции срещу граждани на Русия и Китай. На всички тях ще бъде забранено влизането в ЕС, а банковите им сметки в страните от ЕС ще бъдат замразени.

Китайският посланик към ЕС остро критикува решението. Според него санкциите са контрапродуктивни и засилват конфронтацията с Пекин, който се стреми към диалог с Брюксел.

Миналата седмица Съветът на ЕС удължи с още половин година санкциите срещу 177 граждани и 48 юридически лица от Русия и Украйна, въведени през 2014 г. заради анексирането на Крим.

Руският външен министър Сергей Лавров, снимка Интернет

Руският външен министър Сергей Лавров призова в началото на посещението си в Пекин Русия и Китай да намалят зависимостта си от щатския долар и западните платежни системи. Така двете страни трябва да се противопоставят на „идеологическата програма на Запада“.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html