11.1 C
София
вторник, 19 октомври 2021 г.

Нови двама руски дипломати обявени за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от МВнР.

МВнР получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Според БНТ двамата изгонени дипломати са офицерите от руското външно разузнаване Максим Рибкин, първи секретар в посолството на Руската федерация и Александър Зинкин, втори секретар. Те получавали документи с гриф „НАТО:секретно“. Има оперативни данни за чести срещи на техните съпруги Елена Зинкина и Евгения Софронова със съпругата на Иван Илиев, т.нар. резидент.

По сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двамата граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка днес главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

„Руската страна си запазва правото на ответни действия и смятат решението на България за необосновано“, заявиха от руското посолство в София, цитирани от ТАСС.

 

 

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html