12.1 C
София
понеделник, 18 октомври 2021 г.

Англия: Глоба от 5000 паунда, ако се опиташ да пътуваш в чужбина без основателна причина

Глоба от 5000 паунда (около 6900 щатски долара) за всеки, които се опитва да пътува в чужбина без основателна причина може да влезе в сила от следващата седмица в Англия в рамките на нов проектозакон за коронавируса, който ще бъде гласуван в четвъртък, съобщи БНР.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок, снимка Интернет

Почивките в чужбина в момента са забранени съгласно нареждането за оставане по домовете, чийто срок изтича в понеделник. От понеделник обаче може да влезе в сила закон, забраняващ напускането на Острова, подплатен с глоба.

Според сегашната „пътна карта“ за излизане от локдауна най-раната дата, от която англичаните биха могли да заминат на лятна почивка, е 17 май.

Новата вълна на пандемията в континентална Европа и бавният ход на масовото ваксиниране там хвърля сянка върху тези планове.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че забраната за пътуване в чужбина е необходима, за да няма „внос“ на нови варианти на вируса.

Заместник-министърът на здравеопазването лорд Бетел дори каза, че Англия трябва да постави всичките си европейски съседи в „червения списък“, но Ханкок отбеляза, че няма такива планове.

На гражданите от „червения списък“ не е позволено да пътуват за Англия, освен ако не са британски граждани или нормално пребивават в Англия, като за тези две групи важи нареждането да се самоизолират в хотел, за което си поемат разходите.

Очаква се на 12 април правителството да публикува решението си кои страни в коя категория ще попаднат на „принципа на светофара“, както и какви точно ще бъдат мерките за пътуващите от страни, които се смятат за по-малко безопасни.

За Шотландия и Уелс, които имат собствена политика, подобно на Англия, 17 май е датата да се позволят почивки в чужбина. За Северна Ирландия още няма конкретна дата.

Какво се смята за основателна причина:

По работа;

За учене или обучение;

Правни задължения или за гласуване;

Преместване, продажба или отдаване под наем на собственост;

Полагане на грижи за деца или за присъстване при раждане на деца;

Посещение на умиращ роднина или близък приятел;

За погребение;

За сключване на брак или на сватба на много близък роднина;

За лечение;

В случай на избягване на риск от нараняване.

Новината за въвеждане на глобата доведе до рязко поевтиняване на акциите на самолетните и туроператорските компании при старта на търговията на Лондонската борса във вторник. Акциите на нискотарифните самолетни компании easyJet и Jet2 (собственост на British Airway), както и на водещия туроператор TUI поевтиняват с между 4 и 5 на сто.

Надеждите, че правителството ще даде зелена светлина за летните почивки в чужбина след 17 май започнаха да избледняват през последните дни поради предупрежденията за нарастващи нива на инфекция с Covid-19 в Европа.

Междувременно европейските авиокомпании и туристическият сектор се готвят за второ изгубено лято. След като вече натрупаха милиарди дългове, за да преживеят една година на строги ограничения за пътуване, те са изправени пред допълнително напрежение и някои могат да се нуждаят от нови средства, отбелязва Ройтерс.

Мат Ханкок отбеляза, че е твърде рано да се каже какво ще реши правителството относно предстоящия ваканционен сезон.

„Причината за това е, че виждаме тази трета вълна да се надига в някои части на Европа и също така виждаме нови коронавирусни варианти, като е много важно да защитим напредъка, който успяхме да постигнем тук във Великобритания“, подчерта здравният министър.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html