9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Съдят лобист на Цветанов в Германия за подкуп от 250 000 евро

Цветан Цвеатнов и обвиненият Николас Льобел

Гигантски скандал с двама депутати, които бяха обвинени заради корупционна афера със защитни маски, се вихри от няколко дни в Германия. Главни герои в него са Николас Льобел от ХДС и Георг Нюслайн от ХСС, съобщава вестник „Галерия“. Двамата са уличени, че са получили шестцифрени суми като комисиона за посредничество при закупуването на защитни медицински маски. И това се случва по време на пандемията от КОВИД-19, при която доходите на много германци намаляха.

Николас Льобел беше и е един от основните лобисти на партията на Цветан Цветанов в Германия и неговите възхвали в полза на „Апартаментчика“ и до днес могат да се прочетат и видят на сайта на Евро-атлантическия център за сигурност.
В резултат на аферата Льобел и Нюслайн напуснаха партиите на 8 март. Фирмата на Николас Льобел е получила комисиона за посредничество при сключването на договори за маски между доставчик от провинция Баден-Вюртемберг и две частни фирми в Хайделберг и Манхайм – става дума за хонорар в размер на 250 000 евро.

Самият Льобел го потвърди още на 5 март. Заради скандала политикът от ХДС освободи мястото си във Външната комисия на Бундестага. Малко по-късно обяви, че ще напусне парламентарната фракция на ХДС/ХСС, а от края на август вече няма да е и депутат, нито пък ще се кандидатира отново за влизане в парламента. След силен политически натиск обаче той вече подаде оставка като депутат и напусна партията си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html