9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

ДБ и „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепиха ЛГБТИ хората

Декларация, която да ангажира кандидатите за народни представители с обещание към ЛГБТИ избирателите, че ще работят за видимост и в защита на интересите на ЛГБТИ хората в България, е подписана в 80% от кандидати на „Демократична България“ и 20% от „Изправи се! Мутри вън!“. (ЛГБТИ – от първите букви на думите и означава всички лесбийки, гей, бисексуални,трансджендър и интерсексуални хора, б.р.)

„София прайд“, снимка Интернет

Искаме гласът на ЛГБТИ хората да бъде чут на предстоящите избори за 45-о Народно събрание на Република България, отбелязват от „София прайд“ и призовават декларацията им да се разпространява.

Със съжаление установихме, че ЛГБТИ хората и на тези избори продължават да бъдат непредставени в управленските концепции на партийните централи, допълват от организацията.

След подписалите се са Владислав Пенев, Илина Мутафчиева, Борислав Сандов, Цанко Арабаджиев, Стефан Ламбрев и др. от ДБ. Там са и подписите на Николай Хаджигенов и Виктор Лилов от „Изправи се! Мутри вън!“.

Те декларират, че ще се застъпват за механизми за защита на ЛГБТИ хората. Подписали са се, че ще се застъпва за диалога на гражданския сектор с ЛГБТИ организации. „Решително ще се съпротивлявам на всякакви разпоредби, критерии или практики, които имат за цел или като свой резултат изключването на ЛГБТИ хората и семействата на еднополови двойки“, пише още в подписаната декларация.

Декларацията предизвика бурни реакции във Фейсбук. Ето две от тях:

Политическият анализатор Кристиян Шкварек: 

„Години наред ни обвиняват, че незаслужено наричаме градските „демократични“ партии думичката с „дж-рu“ и че ги смятаме за гей лобито в българската политика. Били сме се фиксирали в стереотип и опорка. Там имало даже „консерватори“ като ДСБ. При това дори по-автентични консерватори от нас.

Накрая от Гей Парада излизат и призовават да гласувате за Демократична България или Отровисе.бг, защото…в тях виждат политическото представителство на ЛГБТ движението и прогресивната идеология.

Наистина, умът ми вече не побира с каква умствена гимнастика консервативен човек гласува за тези. Той трябва или да е сляп, или да не е консервативен“.

Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, доктор по конституционно право в БАН, университетски преподавател и политик

„Това е предизборна декларация на „София прайд“. Подписана е с ангажимент за подкрепа от 2 политически формации – „“Изправи се! Мутри вън“ на Манолова и Хаджипенов и от „Демократична България“. Мислете като гласувате. Мислете!“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html