2.2 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Учени обсъждат мястото на Балканите в международните отношения

Наименованието Балкански полуостров, свързано с планината Балкан / Хемус / сега Стара планина, е предложено за първи път в научните среди от немския географ Йохан Август Цойне (1778 – 1853) през 1808 г. в публикуваната от него книга „Опит за научно описание на Земята“. (снимка: Интернет)

Mеждународна научна онлайн конференция „Х Дриновски четения“ на тема „Балканите в международните отношения: от Късната античност до епохата на глобализацията“ ще се проведе на 30 и 31 март 2021 г. Организатор на този форум е Центърът по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ към Историческия факултет на Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, а Институтът за балканистика с Център по тракология и Институтът за исторически изследвания на БАН са съорганизатори.

Приветствени слова ще бъдат изнесени от председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, от директора на Института по история на Украйна на НАН на Украйна Валерий Смолий и от ректора на Харковския национален университет „В.Н. Каразин” Вил Бакиров.

В програмата са включени над 80 доклада, които ще представят историческите връзки между Балканския полуостров и Северното Причерноморие още от Античността и на България, и другите балкански държави с Украйна в модерната епоха и съвременността.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html