3.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Борисов вижда скорошен край на пандемията

Премиерът посети компресорна станция „Лозенец“ и инспектира строително-ремонтните работи там (сн. МС)

Месец-два, по думите на Бойко Борисов, остават до преминаването на пандемията. Прогнозата той направи в кратко изявление по време на инспекция на строително-монтажните работи на модернизацията на компресорна станция „Лозенец“.

Премиерът отбеляза, че правителството е преодоляло кризи, сред които най-тежката финансова криза, мигрантската криза, а сега и пандемичната криза. Борисов съобщи, че другата седмица страната ни ще получи над 200 000 ваксини.

„Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония – като истински приятелски жест за здравето на хората. А през април ще получим повече от милион ваксини съм убеден“, добави Бойко Борисов.

В обекта на компресорна станция „Лозенец“ се изграждат два нови газотурбокомпресорни агрегати, които са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines.

Борисов напомни за последователните усилия на правителството страната ни да не бъде само обикновен краен клиент на газовия пазар. „Борихме се много, благодарен съм на Европейската комисия, приоритизирахме газовия хъб Балкан, надграждаме нашата енергийна система и направихме модерна инфраструктура“, посочи Бойко Борисов.

„На псевдодемократите не е нужно да се доказваме колко добри евроатлантически партньори сме, неслучайно имаме най-добрите компресори“, категоричен беше премиерът.

„Всеки ден от тази седмица между 38 и 40 млн. куб. м. газ са пренесени през нашата газопреносна система във всички направления, включително за румънския, сръбския, гръцкия пазар и за пазара на Република Северна Македония“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

„Нека българите видят огромните мащаби. Това са най-добрите американски компресори, свръхмодерни и най-скъпи. За да има тази технологична възможност, ние сме мислили, проектирали и изградили“, подчерта премиерът Борисов.

В момента на компресорна станция „Лозенец“ тече вторият етап от модернизацията на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД. Проектът е ключов и осигурява ефективния и екологосъобразен пренос на природен газ.

През първия етап на проекта „Модернизация на КС „Лозенец“, КС „Странджа“, КС „Ихтиман“ и КС „Петрич“ в периода 2015 – 2016 г. бяха монтирани по два агрегата на станциите „Странджа“ и „Лозенец“ и по един – на станциите „Ихтиман“ и „Петрич“. За реализацията на тази част от проекта „Булгартрансгаз“ ЕАД инвестира 220 млн. лв.

През 2019 г. стартира изпълнението на втория етап на модернизация на компресорните станции „Петрич“, „Лозенец“ и „Ихтиман“, по който се монтират общо 4 нови нискоемисионни компресорни агрегата. През февруари тази година беше въведен в експлоатация монтирания агрегат на КС „Петрич“, който е тип Taurus 70. Продължават строително-монтажните работи и по другите две компресорни станции, като ще бъдат монтирани два агрегата на КС „Лозенец“ от тип Mars 90 и един агрегат на КС „Ихтиман“ от тип Taurus 70. Те ще бъдат въведени в експлоатация до края на трето тримесечие на 2021 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html