2.2 C
София
сряда, 27 октомври 2021 г.

Нова книга прави интересни връзки между Тато и Бойко Борисов

След броени дни на пазара ще се появи една важна книга. В нея са поместени 45 стари фотографии, чийто сюжет ни е до болка познат. При това не само на онези, които – като мен – са връстници на онази епоха – обяви преди броени часове Манол Пейков от ИК „Жанет 45“

Сетне той поясни, че случващото се на снимките ще се стори пределно познато и на хора, които по онова време все още не са били родени. И на които лицата от снимките едва ли им говорят нещо, но техните действия – със сигурност.

Макар в книгата да има съвсем малко думи и да не са приложени никакви обяснения, за онзи, който я разгръща, надали ще е трудно да събере 1+1.

А 1+1 – както казва в своя проникновен текст, посветен на тази книга журналистката Ирина Недева – невинаги прави 2.

Става дума за предстоящата на 1 април онлайн премиера на новата книга на фотографа Никола Михова – „Чупи реже полива“.

Книгата може да бъде открита от 5 април в книжарниците.

Книгата ще представи самият й автор – Никола Михов и журналистката Ирина Недева.

По думите на журналистката книгата ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА ни подтиква към съпоставка между два елемента: един наличен образ, грижливо лъскан с носталгия от едни и с възмущение от други и един отсъстващ образ, чиято визуална липса се замества с неговите думи.

Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков, запечатани върху фотографската лента.

Ритуалът застава между Вожда и народа, който гледа мило, в захлас.

Ритуалът е спойката, лепилото на традицията (по метафората на хърватската писателка Дубравка Угрешич). Ритуалът разделя, но и събира Вожда и народа. Народ, в който се редуват девойка с носия, милиционер, министър, бизнесмен, член на Политбюро, охрана, инвеститор, бодигард.

ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА не е илюстрация на историята, разказна чрез дати и официални лица, а книга, която ни дава възможност за неочаквани комбинации, през спиралата на времето и през съвсем буквалната телена спирала на книжното си тяло. Затова времето и мястото престават да имат значение.

Тази фотокнига ни кара да се замислим за обществото ни – тогава, преди 89-та година на ХХ век и сега. Какви са приликите и какви са разликите? Как изглеждат народът, медиите и политиците и най-вече кой е субектът на действието, този който има правото да чупи, реже и полива безнаказано?

Размисълът остава за нас.

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now (снимка: Интернет)

Авторът на книгата Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица международни изложби и фестивали, между които: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Международни фотографски срещи -Rencontres d’Arles в Арл, Франция (2017) и Фестивал за млада европейска фотография – Circulation(s) в Париж (2015).

Първата му фотокнига „Forget Your Past –монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45, 2012) е включена в селекцията „The Best Photobooks of the Year“ на British Journal of Photography. Тя е част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн. За работата си по проекта Никола е номиниран за Deutsche Börse Photography Foundation Prize (2014). Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия.

Никола е съосновател на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и платформата за фотокниги ПУК! От 2019 г. е част от кураторския екип на Галерия Синтезис. През 2017 г. е гост-куратор на първото издание на Sofia Art Book Fair.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html