9.6 C
София
неделя, 17 октомври 2021 г.

Планинските спасители искат по-добра техника, за да откриват изгубени

сн. БЧК Архив

Системи за локализиране на изгубили се в планината им трябват на спасителите. не е възможно само чрез мобилните оператори да бъдат откривани изгубили се туристи, скиори и закъсали планинари, стана ясно от интервю за бТВ на директора на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев. Вече седмица колегите му продължават издирването на сноубордист, който изчезна в Рила миналата неделя.

„Проведохме среща в МВР и стигнахме до извода, че подобни системи трябва да се закупят с помощ от държавата, но не е ясно кога ще се случи това“, добави спасителят.

Нешев обясни и за какви точно техники и технологии се говори в средите на планинските спасители.

„Едната е авиационна и тя се поставя на борда на хеликоптер, за да може да се облети голям район и да се локализира бързо изгубеният. В България нямаме вертолет, но има възможност да се използва такава система. Подобна техника е хубаво да е на разположение на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, но струва не малко пари – от 80 до 500 хиляди евро. Другата система вече е при спасителя и позволява чрез антена в обхват до 1 км да се локализира мобилното устройство на терен, тя струва около 150 хиляди евро“, обясни Нешев.

Той добави и че до 4 месеца на тел. 112 също ще се направи така, че като звънне някой, да може да се локализира телефонът му за по-бързо намиране.

Що се отнася до локализирането с помощта на мобилните оператори освен тромавата процедура по получаване на разрешение, Нешев добави и че в планината обикновено обхватът е лош, а в случая е имало и само една клетка.

„Много трудно се прави триангулиране така. Може само примерно да се разбере къде е устройството от едната или другата страна на билото“, добави Нешев.

Той предупреди и любителите на зимната планина, че ще има лавинна опасност в следващите дни заради затопляне на времето.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html