3.5 C
София
сряда, 20 октомври 2021 г.

Стартира тазгодишното издание на „Русе-град на свободния дух“

Кампанията „Русе- град на свободния дух“ има за цел да възроди творческия дух на града и да го превърне в културно средище в Дунавския регион, като обедини граждани, културни общности, творци, професионални гилдии, представители на академичните среди, неправителствени организации, международни партньори и медии. (снимка: Община Русе)

Възможности за творчество, спорт и забавления, както и получаване на нови знания и чувство за общност дават 25-те събития, включени в тазгодишната програма на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Новост в програмата са конкурсът за иновативна еко идея „Младежи с еко-мисия“ и първият конкурс за коледна украса „Запази духа на Коледа“. За първи път в Русе ще бъде организирано и Регионално състезание по скално катерене, което ще носи името на русенския алпинист Иван Томов.

Възможност за изява и развитие ще получат и най-малките русенци чрез седемте проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“ с подкрепата на Еконт Експрес. Обучения по роботика, финансова грамотност и родинознание са само част от разнообразните идеи, които фондацията подкрепи и ще финансира.

През тази година ще се проведат и станалите традиция за града събития като Парада на ретро автомобили, събиращ колекционери и любители на класически стари возила от България и Румъния, 3D Стрийт Арт Фестивал и Грийн рок фест. Ще продължи и инициативата „Празник на квартала“, която стартира през 2020 г. Тази година празникът трябва да се случи в кварталите „Дружба“ и „Здравец – Изток“.

За трета поредна година ще бъде отделено внимание на архитектурното богатство на Русе чрез изложбата „Миналото днес“, а най-добрите фотографии отново ще се търсят в конкурса „Моето незабравимо преживяване в Русе“. За любителите на перото ще се проведат конкурсът за литературно творчество и журналистика за ученици „Стоян Михайловски“ и конкурсът за къс разказ „Мостове“.

Въпреки кризисната обстановка, през изминалата година в Русе се проведоха 140 събития. Създадени бяха 590 творчески продукта и над 43 000 русенци и гости на града съпреживяха емоцията да бъдат част от инициативите.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html